Πηκτίνη: Ποιες τροφές την περιέχουν, πώς μας αποτοξινώνει και συνταγή για να τη φτιάξετε

Photo: Author/Depositphotos Η πηκτίνη περιέχεται σε πολλές τροφές και αποτοξινώνει φυσικά το σώμα μας από τα βαρέα μέταλλα τους ρύπους και τα χημικά.Advertisment Τι

Φωτογραφία με χυμό με πηκτίνη μήλου για το άρθρο Πηκτίνη: Ποιες τροφές την περιέχουν, πως μας αποτοξινώνει και συνταγή για να τη φτιάξετε

Photo: Author/Depositphotos

Η πηκτίνη περιέχεται σε πολλές τροφές και αποτοξινώνει φυσικά το σώμα μας από τα βαρέα μέταλλα τους ρύπους και τα χημικά.

Advertisment

Τι είναι η πηκτίνη;

 Η πηκτίνη είναι ένας δομικός ετεροπολυσακχαρίτης που βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα των επίγειων φυτών. Απομονώθηκε για πρώτη φορά και περιγράφηκε απο τον Henri Braconnot το 1825. Παράγεται σε λευκη η ελαφρά σκούρα σκόνη για το εμπόριο, κυρίως εξάγεται απο εσπεριδοειδή, και χρησιμοποιείται ως παράγοντας ζελατινοποιήσης, ειδικά για μαρμελάδες και ζελέδες. Χρησιμοποιειται ως εκδοχο στην ιατρική, στα γλυκά και σαν σταθεροποιητής σε χυμούς φρούτων και ποτα που περιέχουν γάλα, καθώς και ως πηγή φυτικών ινών. Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος να τη λάβουμε είναι μέσω των τροφών που την περιέχουν.

Τροφές πλούσιες σε Πηκτίνη

Την πηκτίνη τη βρίσκουμε σε υψηλές ποσότητες στα εσπεριδοειδή στα μήλα, στις μπανάνες, στα σταφύλια, στα καρότα, στο λάχανο και αλλού.  Φυσικά, για να απολαύσετε τις αποτοξινωτικές ιδιότητες της πηκτίνης θα πρέπει να εξασφαλίζετε να αγοράζετε βιολογικά προϊόντα αλλιώς ενδέχεται να προσλαμβάνετε περισσότερα χημικά από ότι θα αποβάλλετε με τη συχνή κατανάλωση αυτών των φρούτων και λαχανικών.

Λίγα λόγια για τις τροφές αυτές

Advertisment

Αβοκάντο

Πηκτίνη: Ποιες τροφές την περιέχουν, πως μας αποτοξινώνει και συνταγή για να τη φτιάξετε

 

Το έλαιο του αβοκάντο μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού αλλά και της αντιγήρανσης των κυττάρων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, διότι η αντιοξειδωτική δράση του ελαίου του αβοκάντο μπορεί να φτάσει ως τα μιτοχόνδρια, τα οποία είναι οι εργάτες των κυττάρων συμβάλοντας στο μεταβολισμό, στην καύση λίπους αλλά και σε άλλες διεργασίες. Επίσης, το συγκεκριμένο έλαιο, μεταξύ άλλων, καταπολεμά και τις ελεύθερες ρίζες, παρενέργεια που σχετίζεται με την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και άλλων σοβαρότατων ασθενειών.

Αγκινάρα:

Πολύ πλούσια σε κάλιο. Προωθεί την παραγωγή και την εξάλειψη της ουρίας αυξάνοντας έτσι την αντιτοξική δύναμη του ήπατος. Οι αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες που περιέχει, αυξάνουν την παραγωγή της χολής, βελτιστοποιώντας τη μεταφορά τοξινών προς τα
έντερα, όπου αποβάλλονται.

Παντζάρι (τεύτλα):

Η χολίνη που περιέχει το παντζάρι είναι ένα πολύ σημαντικό και πολύπλευρο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στον ύπνο, στην κίνηση των μυών, την μάθηση και τη μνήμη. Η χολίνη βοηθά επίσης να διατηρηθεί η δομή των κυτταρικών μεμβρανών και συμβάλλει στην μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, την απορρόφηση του λίπους και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή.

Κάρδαμο:

Πλούσιο σε βιταμίνη Α, C και κάλιο. Διουρητικό και καθαριστικό. Το κάρδαμο ενεργοποιεί τις λειτουργίες καθαρισμού και αυξάνει την έκκριση των ενζύμων αποτοξίνωσης. Την χλωροφύλλη που Περιέχει, βελτιώνει την κυκλοφορία, διασφαλίζοντας έτσι μια πιο ταχεία και
αποτελεσματική εξάλειψη των τοξινών.

Καρότο:

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/piktini-trofes-periexoun-apotoxinonei-suntagi/

Τα καρότα αποτελούν πλούσια πηγή του β-καροτένιου, ενός ισχυρότατου αντικαρκινικού, αγγειοπροστατευτικού, ανοσοενισχυτικού και αντιμικροβιακού αντιοξειδωτικού. Επίσης, είναι ευεργετικό και για τη στηθάγχη. Η υψηλή ποσότητα διαλυτών ινών που περιέχει το καρότο εξισορροπεί τη χοληστερόλη και προάγει τη ρύθμιση της. Έχει αποδειχθεί ότι το μαγείρεμα του καρότου συντελεί στην καλύτερη απορρόφηση του β-καροτένιου.

Μελιτζάνα:

Πλούσια σε κάλιο και φυτικές ίνες. Η μελιτζάνα λειτουργεί ως ένα φυσικό σφουγγάρι που απορροφά μέρος του λίπους που θα συναντήσει στο πεπτικό σύστημα. Οι ίνες της προάγουν την πέψη, επιτρέποντας την εξάλειψη των τοξινών.

Λάχανα:

Τα λάχανα είναι διουρητικά και αντιπαρασιτικά στομάχου. Έχουν πολύ αποτελεσματικές ικανότητες αποτοξίνωσης. Η γλυκοζινόλη που περιέχουν διεγείρει την παραγωγή ζωτικής σημασίας ενζύμων στο συκώτι. Τα λάχανα έχουν επίσης την ιδιαιτερότητα να εξουδετερώνουν τις νιτροζαμίνες που παράγονται από τον καπνό του τσιγάρου.

Το μήλο:

ΜΗΛΟ

Ένας άλλος αποδεδειγμένος τρόπος με τον οποίο τα μήλα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου είναι μέσω της ικανότητάς τους να αφαιρούν τα καρκινογόνα ραδιοϊσότοπα που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα μας ως αποτέλεσμα του νέφους από τα πυρηνικά όπλα, τα όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο, την πυρηνική ενέργεια και την καταστροφή που συνδέεται με τη ρύπανση, όπως για παράδειγμα στο Τσερνομπίλ και τη Φουκουσίμα. Μετά το Τσερνομπίλ, η πηκτίνη μήλου χρησιμοποιήθηκε για τη μείωση των επιπέδων του καίσιου-137 στα παιδιά που είχαν εκτεθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα σε ποσοστό πάνω από 60%.  Από το 1996 ως το 2007, συνολικά περισσότερα από 160.000 παιδιά έλαβαν πρόσθετα πηκτίνης από τα τρόφιμα. Ως αποτέλεσμα, το επίπεδο του καίσιου-137 στα όργανα των παιδιών μειωνόταν μετά από κάθε γύρο προσθέτων πηκτίνης σε ποσοστό 30-40% κατά μέσο όρο. Οι σημαντικές μειώσεις παρατηρήθηκαν στο σύντομο χρονικό διάστημα των 16 ημερών.  Η πηκτίνη του μήλου έχει βρεθεί ότι εμποδίζει το πιο θανατηφόρο και τεχνητό ραδιοϊσότοπο, το πλουτώνιο-239, από να απορροφηθεί από τον γαστρεντερικό σωλήνα των ζώων στα οποία χορηγήθηκε. Διαβάστε περισσότερα, καθώς και τη βιβλιογραφία των παραπάνω ερευνών εδώ  Γιατί το μήλο είναι μία από τις πιο θεραπευτικές τροφές στον κόσμο

Ακτινίδιο:

Τα ακτινίδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες από φλαβονοειδή και καροτενοειδή, τα οποία έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά βοηθούν σημαντικά στην προστασία και αποτροπή οξυγόνωσης του DNA. Η προστασία του DNA είναι σημαντική καθώς έτσι μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος εμφάνισης και ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Μπανάνα:

Πλούσια σε μέταλλα και κάλιο. Το κάλιο που περιέχει βοηθά στη ρύθμιση των υγρών στο οργανισμό. Περιέχει επίσης μεθειονίνη, η οποία συμμετέχει στην απομάκρυνση των φυσικών αποβλήτων.

Ανανάς:

Πλούσιος σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α και κάλιο. Ο φρέσκος ανανάς περιέχει μια σημαντική ποσότητα των αντιφλεγμονωδών ενζύμων, τα οποία ενισχύουν την πέψη.

Κεράσι:

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/piktini-trofes-periexoun-apotoxinonei-suntagi/

Τα κεράσια είναι φρούτα με λίγες θερμίδες. Ωστόσο, τόσο τα γλυκά, όσο και τα ξινά κεράσια είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων. Το κόκκινο χρώμα του κερασιού, οφείλεται στην χρωστική ουσία ανθοκυάνη, ένα διατροφικό αντιοξειδωτικό, που το βρίσκουμε σε συγκέντρωση στη φλούδα του. Τα κεράσια είναι πλούσια στην σταθερή αντιοξειδωτική ουσία μελατονίνη. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία οφείλεται στην παρουσία των φυτοχημικών και τη βήτα καροτίνη. Τα κεράσια περιέχουν επίσης, πολλές βιταμίνες της οικογένειας Β και βιταμίνη C, φολικό οξύ, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Περιέχουν ακόμη, ποσότητες σιδήρου, χαλκού, μαγνησίου, μαγγανίου, ψευδάργυρου, καλίου και πρωτεϊνών. Τα κεράσια και κυρίως τα πετροκέρασα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φλαβονοειδή, πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά, που είναι πολύτιμα για την υγεία. Τέτοιες ουσίες είναι η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο.

Λεμόνι:

Πλούσιο σε βιταμίνη C και μεταλλικά στοιχεία. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, το λεμόνι βοηθά τον οργανισμό στην παραγωγή γλουταθειόνης, που καθιστά τις τοξίνες ευδιάλυτες και διευκολύνοντας έτσι την εξάλειψη τους. Φυσικό αντισηπτικό, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προωθεί την αποτοξίνωση στο δέρμα και στους πνεύμονες.

Πως να φτιάξετε σπιτική πηκτίνη

Συνταγή 1η: Σπιτική πηκτίνη με μήλα

Υλικά

  • 1 κιλό μήλα Granny Smith
  • 1 λίτρο νερό

Παρασκευή

Πλένετε πολύ καλά τα μήλα και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. (Προσοχή: Μην αφαιρέσετε τη φλούδα και τα κουκούτσια. Εκεί βρίσκεται ένα πολύ σημαντικό μέρος της πηκτίνης). Βάζετε τα μήλα στο νερό και τα αφήνετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Μετά την πρώτη βράση χαμηλώνετε τη φωτιά στη μέση και αφήνετε για άλλα 20 λεπτά περίπου. Στραγγίζετε τα μήλα σας καλά και φιλτράρετε το υγρό με ένα ψιλό τούλι. Βράζουμε εκ νέου σε δυνατή φωτιά  μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα νερού… και ιδού η πηκτίνη σας. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για μαρμελάδες ή οτιδήποτε χρειάζεται πήξιμο και φυσικά για την  αποτοξίνωσή σας.

Διατηρείται στο ψυγείο για 6 μήνες

Συνταγή 2: Σπιτική πηκτίνη με φλούδες και κουκούτσια από διάφορα φρούτα

Υλικά:

  1. Φλούδες και κουκούτσια φρούτων (τα κουκούτσια του μήλου είναι εξαιρετικά). Για καλύτερη απόδοση σε χρήση ζαχαροπλαστικής, φροντίστε οι μισές φλούδες να προέρχονται από εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, ακόμη και νεράντζια των δρόμων.
  2. Χυμό από ένα μέτριο λεμόνι

Παρασκευή

Ρίξτε τις φλούδες και το χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα και σκεπάστε τα με νερό. Για να υπολογίσετε σωστά το νερό, βάλτε ένα πιάτο πάνω από τις φλούδες ώστε να μην επιπλέουν  Προσθέστε τόσο νερό όσο να σκεπάσει ίσα-ίσα το πιάτο. Βράζετε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 40 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Αφήστε το υγρό να κρυώσει και στραγγίστε το σε ένα άλλο δοχείο. Για βέλτιστα αποτελέσματα, καλό θα ήταν να αναποδογυρίσετε την κατσαρόλα σε ένα άλλο δοχείο με τούλι και να τη αφήσετε όλο το βράδυ να στάξει.

Ξαναβράζετε το υγρό μέχρι να απομείνει το 1/3 περίπου της αρχικής ποσότητας. Το υγρό που έχει απομείνει μοιάζει με σιρόπι και είναι η πηκτίνη σας. Μπορείτε να την προσθέσετε σε φαγητά, γλυκά ή φρουτοσαλάτες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συνταγή: Ζεστό και θρεπτικό τσάι με κουρκουμά, τζίντζερ και εσπεριδοειδή
7 πεντανόστιμες και υγιεινές συνταγές για brownies
Συνταγή: Πεντανόστιμο vegan brownie χωρίς ζάχαρη με μόνο 3 υλικά
Συνταγές | 5 ωμοφαγικά γλυκά που μπορείτε να φτιάξετε σε 15 λεπτά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση